Wyposazenie sklepow lodowki

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i wyposażenia są potrzebne w sklepiku z materiałami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich magazynuje się i wykonywa produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w jakich odkłada się mięso – wśród nich komunikuje się witryny, zamrażarki, wyspy albo też szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie właśnie w składzie, ale zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Montuje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest zarówno lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, będącego do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć wystarczająco mocny i dostępny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, kiedy i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do krojenia mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, oraz nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej albo byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest urządzenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na życzenie klienta. Jednakże nie istnieje toż nieodzowny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana jest więcej kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje ponad zainstalowanie klimatyzacji, która wspaniała istnieje w życiu optymalnej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest więcej oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wydobywających się na wystaw.