Wykorzystanie miesa mielonego

Lub zapewne być piękno smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej straci na soczystości. Również w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w odpowiedniej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej liczb kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak stosujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już opaść z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w wielkiej dawki, lub z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie łatwa w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde nasze kotlety były podzielone równomiernie, szybko i łatwo, to nie posiada skuteczniejszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wtedy taki wysoki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.