Wszystko co musisz wiedziec o szatkownicy do kapusty

Prowadząc restaurację kuchnia powinna być wyposażona w dużą ilość profesjonalnego sprzętu, który usprawni oraz przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich urządzeń zależy jednak w dużej mierze od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu niezbędne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo to jest składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. W niewielkich firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta mała, ręczna, zwykła szatkownica, wykonana z plastiku albo drewna, dzięki której można także przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej przyrządza się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu potrzebny jest sprzęt innego rodzaju, z wbudowanym silnikiem i napędzany elektrycznie. Przydaje się także często w niewielkich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest niezwykle wytrzymałym sprzętem o wysokiej jakości, która charakteryzuje się też prostą obsługą. Sprzęt ten składa się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której zsuwa się poszatkowana kapusta. Najbardziej istotną częścią są noże wykonane ze stali nierdzewnej, które mogą służyć przez długi okres czasu. Szatkownica może być wyposażona na życzenie w różne dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i oszczędzi pracy ręcznej. W zależności od potrzeb można również zakupić przystawkę, która umożliwi szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można łatwo przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają wpływ na rodzaj cięcia – mogą to być małe kawałki, wióry albo plastry. Jeżeli jednak potrzebna nam jest tylko szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl