Szatkownica a krajalnica

Szatkownica do warzyw elektryczna stanowi szalenie ważnym zaopatrzeniem w zakładach gastronomicznych. Codzienne krojenie wielokilogramowych ilości innego typie warzyw w twórz ręczny znacznie powiększa nakłady sztuce i wydłuża czas przygotowania zaplecza przed rozpoczęciem restauracji czy czas przygotowania posiłku w domach żywienia zbiorowego takich jak szkoły, domy spokojnej starości czy szpitale.

Wielkim wyborem zatrzymuje się wtedy zakup szatkownicy do warzyw, która równocześnie będzie ponad spełniać funkcję szatkownicy do owoców. Niezależnie od sposobu prowadzonej placówki gastronomicznej warto zdecydować się na kupno szatkownicy do profesjonalnego użytku. Przedstawia się ona bardzo szybką wydajnością (nawet do 300 kg/h) i siłą, posiada wszelkie niezbędne atesty i uznania oraz przygotowana jest z dobrej form materiałów, oddanych do kontaktu z żywnością. W większości wypadków urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej i korzysta magnetyczny system bezpieczeństwa oraz hamulec silnikowy, zapewniający bezpieczną obsługę przez klientów. Do wyboru mamy te zasilanie 230V czy na tzw. siłę, czyli 400 V, w zależności z posiadanej w klubu instalacji elektrycznej. Szatkownica do warzyw elektryczna posiada wiele nowych, łatwo wymiennych tarcz, które sprawiają, że warzywa oraz owoce mogą przybierać kształt wiórków, plastrów lub kostek, a i specjalną przystawkę do stworzenia frytek. Osobny wsad o stanie półksiężyca jest do krojenia warzyw typu kapusta, seler, i inny podłużny wsad poświęcony jest do warzyw długich. W dowolnej chwili możemy te dobierać kolejne akcesoria według potrzeb. Urządzenie nie winno być polecane do celów, do jakich nie jest określone jak np. krojenie sera. Przy zakupie szatkownicy do warzyw należy pamiętać, iż nie istnieje wtedy co prawda urządzenie o sporych rozmiarach, ale zwykle stanowi ok. 30 kilogramów. Na rynku znajdziemy spory wybór nazw oraz modeli, dzięki czemu dobranie odpowiedniego dania nie sprawi wielu problemów.