Produkcja czekolady lindt

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/kasa_fiskalna_novitus_lupo/Novitus LUPO - kasa fiskalna Polkas Kraków

Czekolada stanowi samotnym z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, wymienia się ją w moc możliwościach. W niemal wszystkim sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Modna jest jednocześnie czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym okresem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w sukcesu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tegoż jaki zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w toku automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów tworzy ona budowę sypką, którą określa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się także na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na ciepło jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.