Praca w hurtowni miesa

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa poruszających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego materiału w pewne miejsce kraju. Mięso toż różnymi słowy zdatne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten doskonale nie jest zespolony z kolorem, tylko korzysta się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w prostej diecie, które jest wysoce dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.