Opakowania prozniowe do przechowywania zywnosci

Opakowania służą przede wszystkim do przechowywania żywności, oraz zabezpieczania jej przed zepsuciem.. Jest ich wiele rodzajów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.


Torebki są przeznaczone do zgrzewarek, co gwarantuje, że tak przechowywana żywność, przez długi czas zachowa świeżość, a jej okres przydatności do spożycia, znacznie się wydłuży. Poza tym takie opakowania są odporne na rozdarcia i bardzo szczelne. Wykonuje się je z odpowiednich materiałów, które nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych produktów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można wyróżnić torebki jednorazowe i woreczki wielokrotnego użytku.
W sklepach i magazynach z żywnością, przeważnie wykorzystuje się opakowania jednorazowe, o różnej grubości, w których są przetrzymywane takie produkty jak sery, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim, ryby i mięso. Wykorzystywanie takich torebek, jest możliwe, tylko w przypadku posiadania zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w odpowiednim dla danego produktu rozmiarze, która jest spajana z jednej strony, włożyć w nią żywność, po czym spaja się drugą stronę. Takie urządzenia są produkowane nie tylko dla potrzeb przemysłu spożywczego, ale również dla gospodarstw domowych.
Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których absolutnie nie da się powtórnie wykorzystać, mogą zostać użyte nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się tak dzięki użyciu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torebki są popularne głównie w gospodarstwach domowych, i wykorzystuje się je do przechowywania różnego typu produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, ale również mogą służyć do zapiekania. Dają także możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. włożenie do takiego worka mięsa w marynacie, sprawia, że po około dwudziestu minutach, można je już piec.
Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania pewnych reguł. Należy hermetyzować w jednym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, oraz przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Zapobiegnie to przedostaniu się bakterii do opakowania.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl