Marnowanie zywnosci ciekawostki

optima erp

Z rozmaitych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w stopniu skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, drinku ze środków na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych zezwala na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania z trzech do pięciu razy, ponieważ tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest fundamentalnym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami idącymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na sposób pakowania, można je podzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych grup żywności. Polecają je producenci żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często materiał jest pakowany na wymaganie klienta. Gra tymże naprawdę zapakowana żywność wygląda estetycznie, a właściwie wyeksponowana i oświetlona, zaprasza do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, przenosi się w środku maszyny. Proces polega na włożeniu produktu wraz z prawym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej wyzwala się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozpoczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest wykorzystanie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego udogodnienia jest niski, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, bo dzięki pakowaniu w styl próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet więcej. Proces pakowania jest bajecznie praktyczny. Przebywa na zewnątrz urządzenia, oraz do zabiegu, w obiektu wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.