Lokal gastronomiczny przepisy

https://www.grupa-wolff.eu/2014/09/zrozumiec-epl-cieniu-walki-atex-iecex-wymagania-i-oznaczenia/

Każdy dom gastronomiczny wcześnie lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej liczby ludzi. Przy czym porcje winnym stanowić możliwe takie indywidualne i ugotowane w jak najmniejszym okresie by uniknąć strat smaku wychodzących z dalekiego przechowywania.

Na szczęście nowoczesna metoda rozwiązała tenże problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso podnoszą jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają i na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co tłumaczy się na podwyższenie poziomu higieny w tle książce. Na targu wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą przerobową i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza z użytych materiałów, producenta i wykorzystanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to typowe urządzenie przeznaczone przede każdym do celu prywatnego i niskiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Niewątpliwą wartością tego rodzaju narzędzi jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość wielkiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą płacić się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Wadą jest niezmiernie niższa moc przerobowa w zestawieniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami kierowane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem sprzedaje się być formę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten typ urządzenia ma nieco więcej mieszkania niż tradycyjny odpowiednik i wielka wartość (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest piękną przeszkodą do przyjmowania jej w warunkach domowych.