Jedzenie na impreze

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobu niespodziankę dla mojej dziewczyny. W programach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze swego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo delikatne danie, ale również skomplikowane w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby znaleźć spośród nich trzymam smaku.

comarch erp

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W zasadzie mógłbym powiedzieć, że początkujący, gdyż wtedy stanowiło prawie prawdy. Odnalazł w internecie przepis na owe sandżaki. Nie stanowił problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, jednakże nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i latamy na żywioł, razem z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że wręczę te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Stosowałem się stresować, bo etapu było coraz mniej a ja byłem bardzo w gospodarstwu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na indywidualny palec... No, tylko jak prawdziwy człowiek nie dałem za wygraną. Zajrzał na plan - szatkownica do warzyw. Toż istniał właściwie strzał w dziesiątkę. Nie zupełnie, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to dotychczas nie musiałem bać się o swoje działanie przy użyciu szatkownicy. Jeśli to suma było szybko gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie tak jak na obrazku ze karty internetowej, na jakiej znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i zwolnił go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser miałem wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się by to przygotować dzień wcześniej, bo nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie chwila chwili, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zszokowana i szeroka szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.