Dlaczego warto zwracac uwage na to jak przechowujemy zywnosc

Każdy z nas chce żyć zdrowo. Jesteśmy aktywni fizycznie, dbamy o siebie, zdrowo się odżywiamy. A zdrowe odżywianie zależy nie tylko od tego, co jemy, ale jak przechowujemy żywność. Zdrowa, urozmaicona kuchnia wymaga bogatego zaplecza produktów. A te muszą być zawsze świeże.

Nie wszystko nadaje się do mrożenia, tylko krótkotrwałego przechowywania w lodówce, a wiele produktów przechowujemy po prostu “na sucho”. Wtedy dobrym rozwiązaniem, dzięki któremu produkty na dłużej zachowają wszystkie składniki odżywcze, a także swój zapach, smak, kolor i konsystencję, jest hermetyczne pakowanie żywności, czyli po prostu pakowanie próżniowe.

Czym jest ta metoda pakowania? Chodzi po prostu o takie przechowywanie produktów żywnościowych, by nie miały one kontaktu z powietrzem i wilgocią w nim zawartą. Wilgoć jest jednym ze składników powodujących szybkie namnażanie się bakterii. A to właśnie one są odpowiedzialne za psucie się jedzenia. Jaja, drób, ryby czy mięso – a więc produkty bogate w białko – psują się najszybciej. Dlatego warto przechowywać je z większą dbałością. Trzeba też pamiętać o tym, że surowe mięso nie powinno być przechowywane bezpośrednio z innymi produktami. Właśnie tu hermetyczne pakowanie żywności jest bardzo pomocne. Jedzenie dłużej jest świeże, pachnące i zdrowe na dłużej.

Jak pakować próżniowo w domowych warunkach? Współcześnie nie jest to już metoda wykorzystywana tylko do fabrycznego pakowania produktów żywnościowych. Na rynku bez problemu znaleźć można proste urządzenia do hermetycznego pakowania. W zestawie znajduje się specjalna folia (można ją potem dokupić oddzielnie), do której wkłada się jedzenie, zgrzewa przy pomocy zgrzewarki, a następnie odsysa powietrze. Większość urządzeń to zgrzewarki i odsysarki powietrza w jednym. Produkty zapakowane hermetycznie zachowują świeżość nawet pięć razy dłużej, niż niezapakowane lub przechowywane tylko w lodówce.